Päivä on vain varjoja hangilla Tartu hetkeen

Hutkivaa journalismia, totuus Lohjan lapsista.

Matti Apunen Helsingin Sanomien pääkirjoituskolumnissa 19.3.2013 tökkäsi muurahaispesää nostamalla keskusteluun päiväkodissa kaikki arkipäivät ”lusivat” lapset, joilla ei ole edes lomaa hoitopaikasta.

Koko kolumninsa johtolangaksi nousee Turun Sanomien toimittaja Erja Hyytiäisen tutkimus, jonka perusteella Apunen tekee analyysinsä ja leimakirves heilahtaa. Tarinan mukaan Hyytiäinen on tutkinut viime vuonna Lounais-Suomen päiväkoteja. Näiden tutkimusten tuloksena Lohjalla lähes 10% lapsista vietti jokaisen päivän päiväkodissa, ilman lomia.

Aiheestakin tästä on noussut kohu. Miten voi olla, että vanhemmat käyttävät subjektiivista päivähoito-oikeuttaan näin väärin? Missä on lasten oikeudet? Miten Lohjalla tilanne voi olla tällainen?

Ei se olekaan. Viime vuonna Lohjalla ei ollut yhtään lasta, jolla ei olisi ollut lainkaan lomaa. Mistäkö tiedän? Asia on varhaiskasvatuspäällikkö tänään tarkastanut viimevuoden läsnä- ja poissaololistoista. Lohjalla on lisäksi ollut yli kolme vuotta käytössä ns. hyvityskäytäntö, jossa vanhemmille hyvitetään ne vapaapäivät, jotka lapsi on lomalla kesä-elokuussa ja koulujen
syys- ja talvilomilla.

Nyt herääkin kysymys siitä, minkälaista tutkimusta Hyytiäinen on tehnyt? Netistä sitä ei löytynyt. Apunenkaan ei siihen viitannut muuta kuin Lohja-kommenteissaan. Mitä Hyytiäinen on tutkinut? Kenen kanssa keskustellut? Mistä vetänyt johtopäätökset? Miten kysymykset on aseteltu? Nyt kyllä kiinnostaisi lukea koko tutkimus.

Äkkiseltään näyttää nimittäin siltä, että jutussa mainitut 10 % Lohjan lapsista ovat niitä, jotka ovat päiväkodissa heinäkuussa. Mutta sehän ei tarkoita sitä, että nämä lapset eivät olisi lomalla vaan heidän lomansa vain ei ole heinäkuussa. Kokoluokassa tuo 10 % lapsista vastaa päivähoitoa heinäkuussa tarvitsevien lasten osuutta.

Viime vuonna lohjalaisista lapsista vajaalla kymmenellä oli lomaa vain kaksi viikkoa. Ei siis kymmenellä prosentilla lapsista vaan 10:llä lapsella.

Tutkivaksi journalismiksi tätä ei voi sanoa. Enintään hutkivaksi. Sillä sellainen olo tuli Lohjan kaupungin ja lohjalaisten puolesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Tapio Niemi

Kylläpä on Matti Apuselsta ala-arvoista journalismia. Kappaleet muuttuvat prosenteiksi ja asiayhteyskin väärin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ja heti on hyeenat kimpussa. Taitaa tuo perussuomalaisuus olla liian kova pala hyeenoidenkin purtavaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Apunen on menettänyt todellisuudentajunsa. Luulisi, että evalaisetkin ymmärtävät päiväkotien olevan päiväkoteja eikä vuorokausikoteja. Luulisi evalaisenkin ymmärtävän, että pätkä- tai keikkatyöntekijä, normaali-ihminen siis, ei voi kovin pitkäksi aikaa ennustaa, milloin hän voi olla lapsen kanssa koko ajan kotona.

Tuomas Taivasaho

Apulaisen valot on sammahtanut hyvän aikaa sitten. Ihmettelen miksi EVAn kaltaista järjestöä rahoitetaan, kun siellä nerous riittää tarttumaan vain lasten mehujuontikertojen laskemiseen.

Pekka Heliste

EVAa rahoittavat suuryritykset ja Kokoomusta lähellä olevat piirit.

Apunen vain levittelee Kokoomuksen ja EK:n propagandaa

Michael Perukangas

Kun Apusen Matti - kuka hän on? - kirjoitti tiistaiaamuisessa Hesarissa, että subjektiivisessa päivähoito-oikeudessa onkin kyse vanhempien subjektiivisesta bailausoikeudesta, hän ei taida tietää sitä, että monilla vanhemmilla ei ole lomaa lainkaan. Vuosilomaoikeus ei nimittäin tarkoita reaalista lomaa.

Monilla pätkätyöläisillä ei ole kesälomaa. Minulla on esimerkiksi ehtinyt olla 42-vuotisen tähänastisen elämäni aikana vain kahdesti palkallista kesälomaa enemmän kuin viikon. Eikä kahdentonnin prekaareilla ole varaa ottaa palkatonta vapaata, jos sellaista työnantaja edes sallisi.

Jos työsuhde esimerkiksi on alkanut huhtikuussa tai sen jälkeen, kesälomaa ei ole. Kannattaa siis opiskella edes pikkuisen työehtosopimuksia, Matti.

Tämä Apunen olisi siis jättämässä lapset heitteille, jos hän olisi valmis korvaamaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden lasten subjektiivisella lomaoikeudella. Apunen yrittääkin syyllistämällä vanhempia oikeuttaa hyvinvointivaltion purkamisen. Inhottava strategia, ihan kuin vanhemmuuteen ei muutenkin liittyisi ihan tarpeeksi jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta.

http://perukangas.blogspot.fi/2013/03/apunen-jatta...

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Kiitos. Erinomainen kirjoitus! :-)

Artturi Noitalahti

Aloittaja ei siis näe subjektiivisessa päivähoito-oikeudessa mitään ongelmaa? Siis että on ihan ok, että molemmat vanhemmat luuhaa kotona ja lapset verovaroin kustannetussa päivähoidossa?

Käyttäjän viitala kuva
Elina Viitala

Ei subjektiivinen päivähoito-oikeus sitä tarkoita että kumpikin vanhempi luuhaisi kotona.

http://www.nettilaki.com/a/p%C3%A4iv%C3%A4hoito-ku...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika erikoinen näkemys tuo, että jokin oikeus pitäisi poistaa sen tähden, että joku voisi käyttää sitä väärin. Kovin kauaa ei tällä blogistanissa tarvitse etsiä esimerkkiä ihan vastaavista oikeuksista: sananvapauksista ja sen sellaisista :)

Käyttäjän riikkapoutsalo kuva
Riikka Slunga-Poutsalo

Tarkka lukija huomaa, että tässä blogissa en ottanut kantaa subjektiiviseen päivähoitoon. Palataan siihen omana kirjoituksenaan myöhemmin. Aiheena sugjektiivinen päivähoito on sen verran monisäikeinen, että se ansaitsee oman keskustelunsa.

Blogini aihe on saanut kiitettävästi huomiota myös muualla:

http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/228733-%E2%8...

http://www.hs.fi/kotimaa/L%C3%A4nsi-Uusimaa+Yksik%...

Yhä edelleen kaipaan sitä tutkimusta, minkä TS:n toimittaja teki. Mistään sitä ei löydy, vain viittauksia että sellainen on tehty.

Toimituksen poiminnat