Päivä on vain varjoja hangilla Tartu hetkeen

Onko laki kaikille sama vai pistetäänkö koko ajoneuvoverotus uusiksi?

Kuten monet nykypäivän suomalaiset, minäkin ajelen Saksasta ostetulla autolla. Auton ostohinta Saksassa on huomattavasti Suomea edullisempi mutta pykäläviidakko ja lainsäädäntö EU:n sisäisellä rajalla on kuitenkin haastava. Autoverolain § 35 (luku 7) määrittelee, että ennen kuin ulkomailta tuotu tai ulkomaille rekisteröity ajoneuvo merkitään rekisteriin tai otetaan täällä käyttöön, verovelvollisen tulee tehdä veroviranomaiselle autoveroilmoitus. Tämän mukaisesti määritellään autovero omistajan maksettavaksi. Eli kun tuot auton Suomeen, se on välittömästi ilmoitettava verottajalle, jotta sinulle osataan ”rätkäistä” verot maksettavaksi.

Säännökset tuontiauton tai ulkomaisilla kilvillä varustetun auton käyttöön on Suomessa suhteellisen tiukat. Hassua on se, että muualla EU-alueella ei auton rekisteröintimaalla ole merkitystä. Meillä Suomessa otetaan yleensä jopa ennakoiden EU:n direktiivit käyttöön mutta tämän kanssa ei ole kiirehditty.

No, Suomessa mennään meidän lakiemme mukaan. Tiedän lukuisia tapauksia koskien ulkomaille rekisteröidyn auton käyttöä Suomessa, jossa viranomaiset ovat reagoineet järein toimenpitein, jos ovat havainneet vähäistäkin lipeämistä pykälistämme. Näissä tapauksissa ei anteeksi pyynnöllä ole selvitty.

Viime viikkoina olemme kuitenkin saanet median kautta tietoa siitä, että ministeri Ville Niinistö on ajellut ruotsalaisen vaimonsa autoa Suomessa ilman, että auton haltija on ollut edes kyydissä. Tosin Niinistö on asiasta pahoillaan ja Tulli on pyytänyt selvityksen asiasta. Hetkinen? Onko joku lakipykälä muuttunut vai mistä on kyse?

Jos minä olen tulkinnut lainsäädäntöämme oikein, ajoneuvosta olisi pitänyt tehdä autoveroilmoitus ja maksaa verot. Autoverolain kuudennen luvun pykälä 31 toteaa, että väliaikaisesti maahantuotua ajoneuvoa ei saa myydä, vuokrata tai muutoin luovuttaa eikä antaa käytettäväksi Suomessa vakinaisesti asuvalle, ellei ajoneuvosta ole suoritettu autoveroa.

Miksi jauhaa jo ”vanhaa” juttua? Siksi, että nyt on kyseessä merkittävä seikka koskien koko autoverotustamme. Jos lain tulkinta on kymmenen vuoden aikana lieventynyt tai meillä ennakoidaan jo EU-direktiivin voimaan astumista, siitä tulee olla tieto myös meillä ”mattimeikäläisillä”. Olenkin pyytänyt poliisia tutkimaan, onko Niinistö syyllistynyt asiassa veropetokseen.

Nykyinen verotus on luonteeltaan ajoneuvon omistamiseen kohdistuva vero, kuitenkin meidän kokoisessa maassamme auton omistaminen on miltei välttämättömyys lukuun ottamatta kaupunkien ydinkeskustoja. Korkea hinta kotimaisessa autokaupassa ei edistä ajoneuvokannan uusiutumista ja sitä kautta autokantamme on kutakuinkin vanhaa ja uuden ympäristöystävällisemmän teknologian sisäänmarssi on hidasta. Hallinnollisestikin koko autoverojärjestelmämme on kallis ylläpitää. Autoverotuksessamme onkin tehtävä täysremontti pikaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Hyvä, että otit tämän epäkohdan esille.

EU:ta mainostettiin aikanaan etukäteen vapaan kaupankäynnin autuaaksi tekevänä uudistavana voimana.

Tämä käsittämätön autovero on vaan jäänyt voimaan. Suomalainen raapii niskaansa, vetää lippiksen syvemmälle päähänsä, jupisee itsekseen ja maksaa veronsa. Paitsi ne joiden ei asemansa vuoksi tarvitse ja jos jotain kuuluu, tulli ystävällisesti kuulustelee hissukseen jälkeenpäin.

Kaksi autoa olen itse tuonut ja rastinut kuuliaisesti kaikki lisävarusteet jne. jotta virkamiehet voivat rokottaa kunnolla moisista turhuuksista. Demarilandiassa pitää olla tasaista.

Jospa tämä Niinistön ylimielinen hölmöily kääntyisikin EU:sta tuotujen käytettyjen autojen veron poistamisen ensiaskeleeksi.

Arvo Koiso

Järkyttävintä tässä on se, että vientilukemat tippuu, ihmisten luottamus talouteen heikenee ja kauppa ei vaan käy. Mitä tekee hallitus? Horisee jotain älyttömiä pikkuasioita, ja Käteinen katselee kuin hölmö, kun joku viimeksi kaksi viikkoa sitten suihkussa käynyt luuseri polvistuu sen eteen ja osoittaa itseään puukolla. Kuka tahansa kunnon ukko olisi sanonut että mitä hittoa, ja tarjonnut sille tyypille eväät. ja keskustellut sen kanssa. Mutta meidän pääministeri osaa yhden asian kunnolla, eli hikoilla kameroille.

Haistakoon iso paska koko urpo.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Samahan tässä lainsäädännössä on myös alkoholin suhteen, pitäisi ennemmin kysyä mikä on käytännössä muuttunut EU aikana suomalaisille parempaan suuntaan. Laki kyllä pitäisi olla kaikille sama, siis myös Vihreille.

Martti Laines

Yhden vuoden väliaikainen autovero on kestänyt hyvin ajan hammasta viimeiset 55 vuotta.

Pjotr Hadermann

Äänestin kyllä EU:lle.

Tosin huomasin pian, että valtio kusi minua silmään mm- autoverossa ja muutin sitten toiseen EU -maahan, joka noudattaa EU:n lainsäädäntöä.

Suomi on pikku-venäjä. Aina ''laillinen'' pettäminen mielessä.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Tällä menolla loppuu tässä maassa - lainkuuliaiset ministerit ja kans.edustajatkin - mitä tulee Suomen lakien noudattamiseen hyvällä moraalilla.

Mutta ei hätää EU hoitanee jatkossa " myös sisäisetkin asiamme " jos eduskuntamme lakkaa/lakkautetaan : kun päätökset mitä ne sitten ovatkaan tehdään isommissa pöydissä huom.Ei Suomessa,vaan " EU;n tuomioistuimissa oman maun mukaisesti kierrättäviksi ".

Kuinkahan moni politiikko on ns.virheetön kuin toiminta ja edesottamukset päivänvalon kestävää politikointia - ilman kiertoa ?

Veikko Vitikainen

Vastaus kommenttiin 5.
"Tällä menolla loppuu tässä maassa - lainkuuliaiset ministerit ja kans.edustajatkin - mitä tulee Suomen lakien noudattamiseen hyvällä moraalilla."
Kansanedustajien ja ministerien lainkuuliaisuus on menetetty jo kauan sitte.
Seuraavana vuorossa on Koko kansa. Eli moraalittomuus epärehellisyys ja petokset sekä varkaudet tulevat räjähdysmäisesti lisääntymään, koska rosvoaminen ja varastaminen sallitaan hyvävelijärjestölle, niin se täytyy sallia myös rehellisellekkin kansalle entisen Neuvostoliiton malliin

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eihän tuo Niinistön toiminta ole juuri mitään verrattuna tällä asuvien virolaisten työntekijöiden autoveron maksamatta jättämiseen.

Tosin ei toisella rötöksellä voi puolustaa toista röstöstä.

Rainer Salosensaari

Breaking News: Turun poliisi ei ala tutkia Ville Niinistön autoverojuttua :-(((

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128856125237...

Markku Toivonen

Siis eikä! Tulli tutkii? IS uutisoi, että tutkintapyyntö sössittiin. Pitää olla nopeampi! Vastaavanlaista kansalaisaktiivisuutta tietenkin toivomme myös muihin kuin ministereihin kohdistuvissa epäilyissä tahallisesta tai tahattomasta veronkierrosta.

Jaksan uskoa siihen, että laki on kaikille sama.

Heli Hämäläinen

Mutta Tulli tutkii. Tulli on hallintolain mukainen toimivaltainen viranomainen. Tullin toimivaltaan kuuluu myös rikostutkinta.

Markku Toivonen

Se on totta, mutta poliisitutkinta vaikuttaa niin tavattoman paljon vakavammalta kuin tullin suorittama tutkinta. Uutisarvo on aivan eri galaksilta.

Arvo Koiso

Eikös tulli ollut jo ilmoittanut, että se ei ryhdy mihinkään toimiin asian tiimoilta?

http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013041616909721_uu....

Susanna Kinnunen

"Tulli on Niinistön mukaan todennut, että se ei aio ryhtyä minkäänlaisiin toimiin jälkikäteen."

En tiedä, kertoiko Niinistö muunneltua totuutta, mutta ainakaan tuo ei pidä paikkaansa.

Veikko Vitikainen

Jos Tulli näin tulee tekemään, niin se on virkarikos. Tällä Niinistön tapauksella tulee olemaan Suomen tullin osalta ennakkotapaus. Täysin varmaa on se, että Niinistö teki tullirikoksen. Jos tämä rikos painetaan villaisella, niin tullilaitoksen asiasta vastaavat virkailijat on syytä haastaa oikeuteen tuomittavaksi törkeästä virkavirheestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tulli Niinistön kertomuksen jälkeisenä päivänä ilmoitti tutkivansa asian.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #43

Käsittääkseni se myös ilmoitti, ettei se ole tehnyt Niinistön väitteen mukaista ilmoitusta puhelimitse. Eli Niinistö luultavasti valehtelee, mutta ei välttämättä.

Markku Toivonen

Ja pölyinen autokin on jo palautettu Ruotsiin. Kyllä nyt jää autoveropaketti avaamatta :0(

Arvo Koiso

Niinno... Onhan herra ministeri myöntänyt tehneensä hirvittävän mokan. Ei siinä kai sitten enää paljon tutkia tarvitse? Tai kai se tutkinta pitäisi muodon vuoksi käynnistää, että siitä voi kirjoittaa jonkun rapsun.

Tätähän täytyy soveltaa käytännössä kaikkiin sitten, eli ajele niin pitkään, kunnes jäät kiinni, ja myönnä se. Sen jälkeen lähetät sen auton pois tästä maasta niin asia on hoidossa?

Veikko Vitikainen

Ei jää avaamatta !!!
Niinistön rikos on kirjattu poliisin rekisteriin. Takautuvasti ja katumalla tällaisia rikoksia ei Suomen lain mukaan voida hoitaa pyyhkimällä maton alle. Jos niinistö ei joudu tästä rikoksesta maksamaan kyseisen auton veroseuraamuksia, niin se on tullivirkailijalta virkarikos, jos hän siihen suostuu niin kantaa siitä itse seuraamuksest.
Joka tapauksessa ::: joko Niinistö maksaa veroseuraamukset, tai tullivirkailija saa lopputilin kouraansa.

Arvo Koiso

Ei tartte anteeks pyydellä yhtään mitään. Lakki kourassahan tämä kansa on tottunut kusetettavaksi vuodesta toiseen. Kun tulee raippaa, kysytään vain että saako lisää. Naapureitaan kyttääviä kateellisia paskoja.

Olli Polli

Minä olen vieraantunut tästä systeemistä 15 vuoden odysseallani ja matka jatkuu, koska tässä Pisa-onnellisin-kansa reijässä ei toimi mikään! Onnetonta, kerrassaan onnetonta ja tyhjän päälle rakennettua itsetuntoa ei voi loukata, siinä olet oikeassa!

Herrat riehuu edelleenkin, kuin Kreikassa ja kansa istuu karvalakin alla murisemassa, kun ei osaa edes sitä sivistynyttä ruotsia! Hurjaa on toiminta! Pian takaisin Kreikkaan vaikka nälkää näkemään, että voi pitää sentään omanarvontunteensa. Se nimittäin on annettava Soviet Finlandille pantiksi oleskelustaan tässä S.O.S demokratiassa!

Herätkää suomalaiset vaatimaan oikeutta tai edes kohtuuta!

Arvo Koiso Vastaus kommenttiin #20

Sivallat suorastaan kohtuuttoman hyvin. Tässä maassahan poliisikin on ystävä, ja taksitkin on heistä heti seuraavana. Portsari on komppanian äiti etc. ja kapakissa ei tartte kuin käydä ulkona röökillä, ja jos olet vähän päihtynyt (yllätys..) sisään ei enää pääse. Tätä on monikin ulkomaan kävijä vähän kummastellut. Voikin olla että aika moni ei tällaisten vuoksi sitten maallista tomumajaansa tähän maahaan muuta. Miksi turhaan ahdistua virkamieshelvetissä, jos on mahiksia muuhunkin?

Aulis Tuominen

Nomenklatuura ottaa aina omansa. Todellista hurskastelua puhua vähäpäästöisten autojen suosimisesta, kun polttoainevero on eräs suurimmista tulonlähteistä. Eihän siitä taida olla kuin runsas vuosikymmen, kun tämä johtava rälssi keksi laittaa kaasulla käyville autoille 20-kertaisen dieselveron. Jäi senkin kehittäminen sitten siihen. Verosta on varmaan luovuttu, mutta vaikutukset tuntuvat vielä pitkään.

Juha Mattila

Onhan se hyvä, että tässä maassa saa vielä oikeutta, vaikkapa sitten vain ja ainoastaan ministeri. Heidän raskas ja epämiellyttävä tehtävänsä kun on jakaa epäoikeudenmukaisuudet meille muille. Oli ministerin sitten puolue aivan mikä tahansa, niin yhtä luovuttamattomalle oikeudelle tämä vähän jakaminen heille tuntuu muodostuvan. Viime aikoina näköjään myös vihreille.

Voi kysyä, muuttuuko lain sovellus siitä, tiesikö tehneensä väärin. Meille tavallisille pulliaisille ei muuten muutu, vaan saman saa, vaikka olisi ollut tietämätön puuhiensa laillisuudesta. Auto on sen verran pyhä lehmä meille, että suurin osa meistä tietää, että ulkolaisella autolla ei saa ajaa ilman mukana seuraavaa auton omistajaa.

Arvo Koiso

Pitäisiköhän tätä nyt sitten ihan kysymällä kysyä herra mnisteriltä, että onko tulli nyt sitten tutkimassa tätä ceissiä vaiko eikö ole? Hassuhan se olisi, jos poliisikin sanoo että he eivät asiaa tutki, perusteena että tulli jo tutkii, mutta tulli ei kuitenkaan tutki vai mitä hittoa?

Jos tätä järjestelmä on näinkin sekava, pitäisihän sitä uudistaa jollain konstilla?

Veikko Vitikainen

Vastaus kommenttiin 19.
Järjestelmä on toki sekava, mutta tässä tapauksessa Tulli joutuu äärettömän kiusalliseen tilanteeseen. Jos Niinistön tapaus painetaan "villaisella", niin tästä tulee ennakkotapaus kaikkiin seuraaviin tullipäätöksiin. Mitään lopullista rankaisupäätöstä Niinistön rikoksesta ei ole vielä tehty, mutta lopputulos kuitenkin tulee olemaan se, että Niinistö joutuu maksamaan autoveron. Toinen vaihtoehto on se, että joku tullivirkailija joutuu oikeuteen törkeästä virkavirheestä ja Niinistö maksaa senkin jälkeen kalliin autoveron. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"Korkea hinta kotimaisessa autokaupassa ei edistä ajoneuvokannan uusiutumista ja sitä kautta autokantamme on kutakuinkin vanhaa ja uuden ympäristöystävällisemmän teknologian sisäänmarssi on hidasta."

------------------------

Ei 2013 bensiinimalli ole juurikaan sen ympäristöystävällisempi kuin 2003 tai edes 1993,
mitään ihmeellistä kehitystä moottorisaralla ei ole sen koommin tapahtunut, aina silloin tällöin on nollasta saatu pois joitain kymmeniä prosentteja.

Tosin yhteispaineruiskudieselen moottorinohjaus-harppaus tapahtui vasta -90 luvun lopussa, muuten sama kuvio.

yli 15 vuotiasta kalustoa ei juurikaan ole enää liikenteessä.

Vanhan auton loppuun ajaminen on käytännössä AINA ympäristöystävällisempää kuin vanhan kaluston ennenaikainen tuhoaminen ja uuden valmistaminen tilalle.

Arvo Koiso

Minä en osta uutta autoa tässä turakaisten maassa koskaan. Ihan älytöntä maksaa itsensä kipeäksi jostain korealaisesta natisevasta kertakäyttörimpulasta. Suosisin kyllä kulutusyhteiskuntaa tiettyyn rajaan asti, mutta nyt siihen ei anneta mitään mahdollisuuksia. Eihän täällä osta prätkiäkään enää kuin vanhat sedät, kun tässä virkamiesten tuhahtelijamaassa on tehty siitä niin vaikeaa ja kallista. Siis hei haloo. PRÄTKÄT on SETIEN harrastus tässä maassa.

Veikko Vitikainen

Täsmennän Arvo Koison kommenttia !!!
Prätkä voi olla, ja onkin setien harrastus, koska kenelläkkään nuorella ei kohta ole niin paljon rahaa, että pystyisi ostamaan prätkän ja samalla maksaa vakuutusmaksun, joka on kolme kertaa kalliimpi kuin itse prätkän arvo. Jossainhan tämä mättää, mutta missä?????.
Uuden autonhan ostaa vain hölmö, joka potee ankaraa kateutta naapurin uutta autoa kohtaan. No, sehän on vaan fiksumpien ihmisten etu.
Noita vähän ajettuja autoja löytyy kohta pilkkahintaan mistä tahansa. Seuraavan loistoautoni aion tilata Netistä USA:sta kaikilla mausteilla ja puoli- ilmaiseksi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Autoveron maksaa 80 % miehet. Siksi sitä ei koskaan poisteta Feministaniasta. Eikä edes lasketa.

Käyttäjän riikkapoutsalo kuva
Riikka Slunga-Poutsalo

Mielenkiintoista Iltasanomien uutisointi asiasta: Perussuomalaiset sähläsivät tutkintapyynnön (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128856125237...) Avatkaa nyt hyvät ihmiset minulle miten se sählättiin?
Että ylipäänsä tehtiin, arvatenki? Vai että jätin sen paikalliselle poliisiasemalle työpaikkani poliisiaseman sijasta? Mitä ihmeen väliä sillä on asian suhteen?

Arvo Koiso

Mäkin kieltämättä ihmettelin tuota otsikkoa. Siitähän puhutaan paljon turuilla ja toreilla että jos olet persu, tietyt asiat voi olla vähän vaikeita ja todellisuus tarinaakin huikeampaa. En kyllä ihmettelisi. Pienet on piirit tässä maassa jne.

Susanna Kinnunen

Toimittajaa hatutti, kun joutui soittelemaan poliisiasemat läpi.

Toimittaja oli ehkä vihreisiin kallellaan? Melkein puolet on.

Heli Hämäläinen

Kyllä tutkintapyyntö siirtyy hallintolain 21§:n mukaan oikealle viranomaiselle eli Tullille.

"21 §

Asiakirjan siirto

Viranomaisen, jolle on erehdyksestä toimitettu asiakirja sen toimivaltaan kuulumattoman asian käsittelemiseksi, on viipymättä siirrettävä asiakirja toimivaltaiseksi katsomalleen viranomaiselle. Siirrosta on ilmoitettava asiakirjan lähettäjälle.

Asiakirjaa siirrettäessä asian tutkimatta jättämisestä ei tarvitse tehdä päätöstä.

Siirrettäessä asiakirja, joka on toimitettava viranomaiselle määräajassa, määräaikaa katsotaan noudatetun, jos toimivaltainen viranomainen saa asiakirjan määräajan kuluessa."

Autoverolain 54§:n mukaan:

"Autoverotuksen yleinen johtaminen ja valvonta kuuluvat Tullille. Verohallinto huolehtii kuitenkin Liikenteen turvallisuusviraston tehtävänä olevan autoverotuksen yleisestä johtamisesta ja valvonnasta. (21.12.2012/971)"

Laki on tylsää, mutta näin asia menee Suomessa. Odottelemme Tullin tutkinnan toimenpiteitä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Joissakin maissa edellytetään, että kansaa edustavat ihmiset ovat nuhteettomampia kuin kansa.
Meillä ei tällaisista välitetä, vaikka miten pahalta näyttää, ei ole mitään syitä erota luottamustehtävistä. Raukkamaista omaneduntavoittelua, ja vieläpä läpinäkyvää.

Niinistön tulisi itse toimia niin, että julkitullut toimintansa saisi ansaitsemansa rangaistuksen ja korvausvaateen, jos toiminta kerran on rangaistavaksi määritelty. Muuten on aika raukkis.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Hyvä kirjoitus ja kiitos siitä Riikka! Täysin samaa mieltä asiasta.

Juhani Piironen

Itse kirjoitin aiheesta pari viikkoa sitten kommentin kun asia oli ajankohtainen. Julistin etta autovero on poistunut Suomesta.

Myohemmin sitten muiden kommenttien ja halyn jalkeen tulli ilmoitti tutkivansa asiaa.

Jos tutkimukset paattyvat ilman tulosta, niin se kaytannossa tarkoittaa autoveron poistumista Suomesta. Ennakkotapaus.

Nykyisten tulkintojen ja lain mukaan kyseessa on selkea veropetos.

Kumma kun Kalske ei ppuutu tahan asiaan. Opettajien toiminta on riittavan iso asia hanelle, muttei tama.

Ai niin kyseessa on vihervasemmiston edustaja. Siis ei tutkita. Jos nainen, niin ei tutkita. Muuten aina tutkitaan.

Virkavirheita vaan lisaa.

Timo Heikkila
Timo Heikkila

Olen siis samaa mieltä itseni kanssa ja blogistia kannatan! Reija Härkösen kanssa eri mieltä.

Käyttäjän OckuKuusava kuva
Ocku Kuusava

Autoilusta ja alkoholista tosiaankin otetaan aika isosti veroja. Voikin kysyä millä nimikeellä haluaisitte ne maksaa, jos nykynimikkeet eivät miellytä? 4000e:n tv-maksu? 5000e:n oleskeluvero ;-)

Toimituksen poiminnat